Naleśniki z masą czekoladową

Jakiś czas temu udało mi się przyrządzić mus z dyni. Nie wiedziałam tylko, do czego mogę go wykorzystać. Aż, nagle, stojąc między stertą garnków i patelni, wykombinowałam – naleśniki! Dodałam gęstą masę czekoladową i wyszło. Sama byłam pod wrażeniem jak smaczne i niebanalne może być to danie.

DSC_1505_Snapseed-750x400.jpg

Mus z dyni

Składniki:

  • dynia Hokkaido
  • szczypta soli

Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy łyżką pestki. Połówki układamy na blaszce skórką do góry. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Potem miksujemy blenderem.


Ciasto na naleśniki (około 12 sztuk)

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 40g mąki owsianej
  • 30g mielonego siemienia złocistego
  • szczypta sody
  • 500ml mleka roślinnego
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą.Dodajemy po kolei wszystkie składniki. Miksujemy na jednolite, płynne ciasto. Na patelni rozpuszczamy trochę oleju. Wylewamy po dość sporej łyżce ciasta, a następnie szybko rozprowadzamy na całej powierzchni patelni. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.


Masa czekoladowa

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • 10 miękkich daktyli
  • 3 łyżki musu z dyni
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli

100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim wystudzeniu mieszamy z resztą składników i blendujemy.

Gotowe naleśniki zawijamy z masą. Dla lepszego efektu polewamy pozostałą roztopioną czekolady.

 

Smacznego!

G.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s