Ciasto z malinami

Pomimo tego, że jest wiosna, na dworze panuje jesienna aura. Właśnie z taką pogodą kojarzą mi się maliny(chociaż nie wiem dlaczego). To jedne z moich ulubionych owoców, więc postanowiłam je wykorzystać i trochę osłodzić czekanie na słońce. Słodki deser na pewno pomoże w walce z chandrą.

IMG_0017-001.JPG

Przepis na tortownicę o średnicy 24cm

Składniki:

  • 400g słonecznika
  • 100g cukru lub innego słodzika
  •  skórka i sok z jednej cytryny
  • łyżeczka olejku migdałowego
  • 300ml mleka roślinnego(ja użyłam sojowego)
  • opakowanie budyniu waniliowego – do 60g
  • 30g mąki pszennej
  • 3 garście malin
  • cukier puder

Słonecznik zalewamy na noc zimną wodą, rano przepłukujemy i miksujemy z cukrem, mlekiem roślinnym i olejkiem. Następnie dolewamy sok z cytryny i startą skórkę. Później powoli dodajemy mąkę i budyń. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wciskamy większość malin w ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Studzimy, polewamy polewą zrobioną z cukru pudru i gorącej wody, dekorujemy resztą malin i wstawiamy do lodówki na godzinę.

 

Smacznego!

G.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s