Owsiane ciasteczka

Banalne do wykonania, zdrowe, tanie. Sami możemy wybrać ich smak. Idealne do pracy, szkoły, na uczelnie czy piknik – ciasteczka owsiane to najlepsza, według mnie, przekąska dodająca masę energii. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a człowiek od nich nie utyje(no chyba, że będzie zjadał po kilka blaszek dziennie!).

ciasteczka-owsiane-3aa.jpg

Składniki(tutaj naprawdę duża dowolność w wyborze dodatków):

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych(mogą być także orkiszowe, żytnie)
  • 2 paski pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki żurawiny
  • ulubiony syrop(u mnie domowy z agawy)
  • pół filiżanki słonecznika łuskanego
  • opcjonalnie: cynamon, pestki dyni, nasiona goji, rodzynki, rozdrobnione orzechy, otręby, siemię lniane

Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Następnie pilnując, aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta, dodajemy resztę składników. Zostawiamy na jakieś 20 minut, żeby papka lekko napęczniała. Po tym czasie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przechowujemy maksymalnie 3 dni.

Smacznego!

G.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s