Szarlotka

Uwielbiam szarlotki. Robię je zawsze, gdy mam zły humor. Nie wiem dlaczego, ale działają na mnie uspokajająco – sam proces ich pieczenia jak i smak. Lubię ten słodki zapach jabłek zmieszanych z cynamonem rozchodzący się po mieszkaniu. Przypominam sobie dzieciństwo. Dziś więc pokażę Wam mój ulubiony, sprawdzony przepis.

dscf5153.jpg

Przepis na tortownicę o średnicy 24cm

Składniki:

  • 1,5kg dużych jabłek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru brązowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka kaszy manny
  • pół kostki wegańskiej margaryny(ok. 125g)
  • duża łyżka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki kardamonu
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Jabłka obieramy i trzemy na tarce ze średnimi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, kardamon i cynamon, mieszamy. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Tortownicę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy 1/3 suchej mieszanki. Potem nakładamy połowę startych jabłek. Układamy i wygładzamy tak jeszcze 3 warstwy na przemian. Na samej górze, na części suchych składników, przykrywamy pociętą w cienkie plastry margaryną – ma zasłaniać całą powierzchnię. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Gdy szarlotka trochę wystygnie, najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.

Smacznego!

G.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s