Naleśniki z czekoladą

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam czekoladę. Ostatnio miałam jednak ochotę na Nutellę(ten pełen cukru kuszący krem). Postanowiłam więc przygotować zdrowszą i oczywiście wegańską wersję. Podobnie jak w starszym przepisie połączyłam to z naleśnikami i voilà – pyszne danie gotowe!

DSC_0602.jpg

Składniki na naleśniki(ok. 8 sztuk):

  • szklanka mąki pszennej
  • półtora szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
  • 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli i sody
  • opcjonalnie: można dosypać łyżeczkę cynamonu, kardamonu lub innej przyprawy do słodkich wypieków

Mielimy płatki w młynku, następnie mieszamy je z sodą, solą, mąką oraz cukrem. Dolewamy mleko i olej energicznie mieszając. Odstawiamy ciasto na dziesięć minut, aby zgęstniało. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię delikatnie smarujemy olejem.  Smażymy jak normalne naleśniki z obu stron.


Składniki na domową nutellę:

  • 300g daktyli bez pestek
  • 4 łyżki kakao
  • 250ml wody
  • ziarenka z 2 lasek wanilii

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut. Kiedy będą miękkie, odcedzamy wodę i wrzucamy je do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Posmarowane i zawinięte naleśniki dekorujemy według uznania, najlepiej smakują ze świeżymi owocami.

 

Smacznego!

G.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s