Babeczki

Babeczki najlepsze są na przyjęcia i wszelkiego rodzaju imprezy. Z własnego doświadczenia wiem, że idealnie pasują także na te gorsze dni. Robienie ich to przyjemność, a smak pozwala zapomnieć o smutku. Może po prostu to ta czekolada tak na mnie działa. Ale… sami się przekonajcie.

dsdfdfSkładniki:

  • szklanka mleka sojowego albo ryżowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • aromat waniliowy albo laska wanilii
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukier puder do dekoracji

Do mleka dolewamy ocet i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy kakao, sól, sodę i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie płynne składniki. Po zmiksowaniu wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę. Znów mieszamy – masa powinna być dość rzadka. Przekładamy ją do foremek(pamiętajcie, by wcześniej delikatnie wysmarować je tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Gdy ostygną – posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

G.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s