Gofry

Gofry kojarzą mi się z latem, wakacjami nad morzem i cukrem pudrem. Dwa pierwsze punkty można już za chwilkę spełnić, ale z ostatnią kwestią poeksperymentowałam. Nowa wersja jest o wiele smaczniejsza.
W przeciwieństwie do takich kupnych z hipermarketów czy budek, jest także zdrowsza.

dietetyczne-gofry-owsiane.jpg

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego(u mnie sojowe)
  • szczypta soli
  • 3 duże łyżki kakao
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100g tofu
  • płatki migdałowe i masło orzechowe do dekoracji

Mleko, wodę, tofu i olej miksujemy w blenderze. Do osobnej miski przesiewamy wszystkie rodzaje mąki, dodajemy kakao, sól oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników wlewamy mokre. Dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 10-15 minut. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dolewamy trochę wody. Smażymy gofry partiami. W mojej wersji posypuję płatkami migdałowymi i na każdego gofra dodaję łyżeczkę masła orzechowego. Polecam spróbować również z lodami, sosami owocowymi
i oczywiście świeżymi owocami.

 

Smacznego!

G.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s